Lato zbliża się nieubłaganie. Czas wysokich temperatur i upojnych kąpieli słonecznych. Jednak lato to również czas spożywania dużych ilości zimnych napojów. Z reguły nie ma się wówczas ochoty na ciepłe napoje takie jak na przykład kawa. Jest na to sposób, można ją wypić w tej zimnej wersji i nie mowa tutaj o kawie, która już wystygła. Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych przepisów na pyszną, zimną i orzeźwiającą kawę mrożoną.

Jak zrobić kawę mroźną ?

Obecnie już chyba w każdej kawiarni czy restauracji w sezonie letnim, możemy wypić mrożona kawę. Jednak jej cena w wielu przypadkach jest wysoka. Oczywiście raz na jakiś czas, możemy sobie pozwolić na taką przyjemność, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby kultywować ją częściej. Sposobem na to jest przygotowanie pysznej kawy mrożonej we własnej kuchni. Myślisz, że to trudne ? Nic bardziej mylnego, zaraz się o tym przekonasz.

 

Mrożona kawa z lodami

Ciepłe a wręcz gorące popołudnie w dłoni szklanka kawy, a w środku gałka ulubionych losów. Czy można wymarzyć sobie coś przyjemniejszego po ciężkim dniu pracy ? Chyba nie. Wykonanie takiego napoju nie jest wcale takie trudne i każdy może ją przyrządzić sam. Do kubka daj cztery łyżeczki kawy rozpuszczalnej i zalej gorącą wodą, następnie posłodź tym co najbardziej lubisz na przykład brązowym cukrem. Kolejnym krokiem będzie dolanie do zimnej już kawy mleka, może to być również mleko roślinne na przykład ryżowo – kokosowe. Na pewno kawa będzie jeszcze bardziej pyszna. Teraz do wysokich szklanek przelej kawę z mlekiem i dodaj swoje ulubione lody na przykład po gałce. Dodaj jeszcze dwie kostki lodu i gotowe. Oczywiście cztery łyżeczki kawy to porcja na dwie osoby.

 

Kawa z kostek kawy?

Tak. Przygotowanie tego rodzaju mrożonej kawy, będzie wymagało kilka dłuższych chwil. Pierwszą czynnością jaką musimy wykonać to oczywiście przygotowanie i wystudzenie kawy. Kiedy kawa już wystygnie oczywiście, można ją także posłodzić. Następnie wlej kawę do foremki na kostki lodu czy też użyj woreczków do lodu. Włóż wszystko do zamrażarki i poczekaj, aż zamarznie. Następnie kiedy kawa jest już w formie lody, przygotuj wysokie szklanki i napełnij je mlekiem, dodaj kilka wcześniej przygotowanych kostek. No to smacznego.

 

Mrożona kawa na wypasie

Jeśli nie liczysz kalorii, a kawę chcesz mieć jeszcze pyszniejszą oraz efektywniejszą w swoim wyglądzie. To ten pomysł jest właśnie dla Ciebie. Przygotowanie takiego właściwie deseru na bazie mrożonej kawy nie jest takie trudne. Kawę mrożoną przygotuj jak w sposobach wcześniej, możesz także dodać gałkę ulubionych lodów. Przelej napój do wysokiej szklanki. Wierzch napoju ozdób bitą śmietaną, możesz także zetrzeć mleczną lub gorzką czekoladę. Użyj także swojej ulubionej posypki lub też dodaj owoce jak na przykład truskawki. Jest to troszeczkę bardziej kaloryczna wersja mrożonej kawy, ale czemu nie?

 

Kawa z bananem

Jest to idealna propozycja dla osób, które uwielbiają ten owoc. Przygotowanie jest niezwykle proste i nie zabiera dużo czasu. Kawę jak we wcześniejszych propozycjach schłodź, nie koniecznie musisz słodzić, ponieważ pamiętaj, że banan jest stosunkowo słodkim owocem. Do przygotowania potrzebny będzie nam blender. Do kielicha blendera przelewamy schłodzoną kawę, banana i mleko, wszystko razem blendujemy. Kiedy napój ma już jednolitą konsystencję jest gotowy. Przelewamy do wysokiej szklanki i dodajemy kilka kostek lodu. Prawda, że proste?

 

Kawa po tajsku

Jest to dobry pomysł, tylko że trochę kaloryczny. Do przygotowania kawy mrożonej w tajskim stylu oprócz podstawowych składników jak kawa i mleko potrzebne będzie także szklanka skondensowanego mleka słodzonego, szklanka tłustej śmietanki, wanilię i wiórki kokosowe. Rozpoczynamy oczywiście od zaparzenia mocnej kawy, następnie mleko skondensowane przekładamy do miski i wlewamy do niego kawę, a następnie mleko. Kolejnym składnikiem jest łyżeczka ekstraktu z wanilii. Następnie wszystko mieszamy aż osiągniemy jednolitą konsystencję. Jednak to jeszcze nie koniec. Gotową masę, należy włożyć do zamrażalnika, aby całkowicie zamarzła. Kolejną czynnością, będzie przygotowanie wiórek kokosowych, które należy podprażyć. Następnie z dodatkiem cukru ubijamy śmietankę. Do wysokiej szklanki łyżką nakładamy zamarzniętą masę, następnie na wierzch nakładamy bitą śmietanę i posypujemy wcześniej przygotowanymi wiórkami. Kubki smakowe oszaleją, to pewne.

 

 

Natalia Eron