Od stuleci charakterystyczny gorzki zapach kawy towarzyszy Włochom każdego dnia. Królowa napojów dotarła do Italii w XVII wieku i od tamtego czasu jest nieodłącznym elementem włoskiej kultury. Będąc we Włoszech tradycjonaliści zdecydują się na espresso, jednak amatorzy delikatniejszych smaków również znajdą tu coś dla siebie.

Rodzaje kawy we Włoszech

Kawa stanowi podstawowy napój we Włoszech, stąd dostępnych jest tu wiele wariacji na jej temat. Do najbardziej znanych rodzajów kawy należą:

  • Espresso – klasyczna czarna kawa podawana w małych filiżankach. Stanowi bazę do pozostałych kawowych napojów we Włoszech.
  • Cappuccino – nazwa tego napoju pochodzi od zakonu braci Kapucynów. To espresso z dodatkiem spienionego mleka, pite do śniadania.
  • Latte – kawa podawana w wysokich szklankach, składająca się z mleka, mlecznej pianki i espresso, które wlewane jest na sam koniec. Tak jak cappuccino, podawana jest do śniadania.
  • Macchiato caldo – macchiato to dosłownie “poplamiona kawa”, a więc espresso z małą ilością mleka. W tym przypadku dodatek stanowi ciepłe mleko.
  • Macchiato freddo – to espresso z małą ilością chłodnego mleka
  • Americano – to espresso z podwójną porcją wody
  • Corretto espresso z dodatkiem alkoholu – koniaku, grappy bądź sambuki

Zasady picia kawy we Włoszech

We Włoszech kawę otacza się niemal kultem, dlatego warto poznać kilka zasad, zanim je odwiedzimy.

Codzienny rytuał picia kawy rozpoczyna się w domu, gdzie Włosi celebrują poranki przy niespiesznie pitym cappuccino i słodkiej bułeczce czy rogaliku. Co ważne, jest to jedyna pora dnia, kiedy we Włoszech pije się kawę z dodatkiem mleka. Popełnimy faux pas, gdy w kawiarni po godzinie 11 będziemy chcieli zamówić cappuccino lub inną mleczną wersję tego napoju.

Włosi spożywają dużo kawy, ale w małych porcjach. Często robią to w biegu, stojąc przy barze, a mała filiżanka espresso jest idealną chwilą na krótką rozmowę ze znajomymi czy barmanem. Odwiedzając włoską kawiarnię nie należy prosić o “espresso”, ale o “caffe”, co dla obsługi jest jednoznaczne z zamówieniem espresso.

Zwiedzając Italię i chcąc delektować się włoską kawą przy kawiarnianym stoliku musimy wziąć pod uwagę, że cena takiego napoju może być wyższa od tego zamówionego i wypitego przy barze. Przyjętą praktyką jest również płacenie za zamówienie przed podaniem napoju, gdyż Włosi najpierw składają zamówienie przy kasie, po czym z rachunkiem podchodzą do baristy.

 

Jak zrobić włoską kawę?

Mimo, że atmosfery włoskich barów i kawiarni nie da się odtworzyć, to z powodzeniem możemy przygotować własne espresso we własnym domu. Podstawę stanowią dobrej jakości ziarna, z których po zmieleniu i zaparzeniu powstanie napój pełen aromatu. Najlepszym urządzeniem jest ekspres ciśnieniowy, jednak tańszym rozwiązaniem jest moka, czyli mały zaparzacz składający się ze zbiornika na wodę, pojemnika na kawę i dzbanuszka. Po przefiltrowaniu gorącej wody przez zmieloną kawę, w dzbanuszku otrzymujemy esencjonalny napój, zbliżony do włoskiego espresso.

 

Justyna Augustyniak