Napisz do nas

Najlepszy ekspres do kawy

Szukasz idealnego ekspresu do kawy? Sprawdź nasze rekomendacje! Przygotowaliśmy zestawienie najważniejszych parametrów, o których musisz pamiętać wybierając ekspres do kawy. Dzięki naszym poradom, będziesz mógł cieszyć się doskonałym smakiem kawy we własnym domu.

 

Rodzaje ekspresów do kawy

Niezależnie, czy jest ona niewielka, czy całkiem przestronna – kuchnia to sercem niemal każdego domu i mieszkania. To tutaj spędzasz poranki i tutaj przenosi się zdecydowana większość imprez. O jej wyjątkowości stanowi w dużej mierze ilość zapachów, które kuszą, nęcą i sprawiają, że tak chętnie w niej przebywamy. A spośród całej masy zapachów wyróżnić możemy ten jedne, absolutnie wyjątkowy – zapach kawy. W stosunku do kawy, każdy ma swoje preferencje, jeżeli chodzi o głębię smaku, intensywność, aromat, zapach, a nawet jej ilość, którą wypijamy w konkretnych porach dniach. Aby jednak zaparzyć tę wyjątkową kawę potrzebny będzie dobry ekspres do kawy.

 

Dobry, czyli jaki?

 

Podpowiadamy zatem jakie są rodzaje ekspresów i czym się wyróżniają.

 

Ekspresy ciśnieniowe automatyczne

Czyli opcja must-have dla tych, którzy nie chcą lub nie mają dużo czasu na parzenie kawy. Na rynku wybór automatycznych modeli ekspresów do kawy jest ogromny, a ich obsługa jest niezwykle prosta i intuicyjna. Twoja wymarzona kawa pojawi się w filiżance, gdy wciśniemy zaledwie jeden przycisk. Nic więcej nie musisz robić. Dodatkowo wiele typów ekspresów daje Ci także dodatkowe możliwości w zakresie tworzenia i zapisywania własnych przepisów kawowych. W przypadku niektórych modeli ekspresów, będą one pamiętały nawet 21 Twoich propozycji. Proste jest nie tylko parzenie kawy, ale też utrzymanie ekspresu w czystości. Automatyczne ekspresy posiadają bowiem funkcję samodzielnego czyszczenia.

 

Ekspresy kolbowe

To klasyczne ekspresy, które wymagają manualnego zaparzenia kawy. Aby zaparzyć kawę, w pierwszej kolejności należy umieścić kawę w kolbie. Wiele nowoczesnych modeli ekspresów kolbowym ma także wbudowane młynki, które najpierw mielą ziarna, aby potem umieścić kawę w komorze zaparzania. Następnie przez kolbę z kawą przepuszczona jest gorąca woda pod ciśnieniem i w ten sposób powstaje kawowy napój.

 

Kawiarki

Kawiarka to najprostsze zaparzacze niskociśnieniowe zwane także – moka, kafetiera czy kafeterka. Jest to urządzenie, który służy do parzenia mocnej, aromatycznej kawy. Ich historia jest już bardzo długa, chociaż w latach 90. zostały one wyparte przez ekspresy przelewowe, a w kolejnych latach ich miejsce zastąpiły ekspresy ciśnieniowe. Dzisiaj jednak z dużym przytupem wróciły do łask. Ogromna zaletą kawiarek jest to, że są tanie, łatwe w obsłudze i nie wymagają dużych inwestycji na ich zakup. Kawiarkę możesz mieć już za mniej niż 100 zł.  A jej ogromnym plusem jest to, że zaparzysz w niej prawdziwą kawę włoską. Najczęściej spotkać możemy kawiarki wykonane z aluminium lub stali. Składają się z trzech części: pojemnika na wodę, sitka oraz górnego dzbanka, do którego wlewa się zaparzona kawa.

 

Idealny ekspres do kawy

Wybierając ekspresy do kawy, z pewnością warto wybierać te, które mają dobre opinie. Na rynku mamy ogormny wybór producentów ekspresów do kawy, spośród których z pewnością warto wymienić:

  • DeLonghi
  • Jura
  • Nivona
  • Kaffit
  • Biepi
  • Bialetti
  • Lelit
  • Necta
  • Saeco

Idealny ekspres do kawy to taki, który zaparzy idealną kawę, a jednocześnie będzie niezawodny i tani w utrzymaniu. Zdecydowanie najwygodniejszą formą ekspresu będzie ekspres automatyczny. Niemniej jednak miłośnicy klasycznych rozwiązań i włoskiego designu z przyjemnością sięgną po kawiarki oraz ekspresy kolbowe.

 

Używamy cookies

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.